Magnio sulfato naudojimas medicinoje

- 2021-10-09-

Magnio sulfatasyra magnio turintis junginys, kurio molekulinė formulė yra MgSO4. Tai dažniausiai naudojamas cheminis reagentas ir džiovinimo reagentas.
(1) Magnio sulfatas gali slopinti centrinę nervų sistemą, atpalaiduoti skeleto raumenis, sukelti sedaciją, spazmus ir sumažinti intrakranijinį spaudimą. Jis dažnai vartojamas traukuliams, eklampsijai, uremijai, stabligėms ir hipertenzinei encefalopatijai gydyti. 10% magnio sulfato 10 ml gilios injekcijos į raumenis arba lėtai įlašinama į tirpalą, praskiestą 5% gliukozės iki 2% - 2,5%. Tačiau reikia pažymėti, kad tiesioginė intraveninė injekcija arba didelės dozės injekcija į raumenis yra labai pavojinga. Paprastai 25% magnio sulfato galima naudoti iki 15 ml kiekvieną kartą. Naudojimo metu atkreipkite dėmesį į paciento kvėpavimą ir kraujospūdį. Lėtas kelio refleksas yra svarbus pakankamo magnio jonų požymis.
(2) Magnis vaidina nepaprastai svarbų vaidmenį metabolizuojant cukrų ir baltymus. Jei augimo ir vystymosi laikotarpiu vaikai turi virškinimo sutrikimų ir vartoja vitamino D, magnio druskos turėtų būti papildytos.
(3) Magnis turi daug fiziologinių funkcijų, panašių į kalį. Kadangi klinikinės magnio trūkumo apraiškos yra panašios į kalio trūkumą, magnio trūkumas dažnai nepastebimas. Kai kalio trūkumo simptomai nepagerėja po kalio papildų, pirmiausia reikia pagalvoti apie magnio trūkumo galimybę, kad hipomagnezemija būtų laiku ištaisyta. Todėl pacientai, kuriems taikoma ilgalaikė infuzija, turėtų atkreipti dėmesį į magnio papildų vartojimą kartu su kalio kiekiu. Į kasdieninę infuziją įdėjus 1 gramą magnio sulfato, galima išvengti hipomagnezemijos.
(4) Kai pacientai, sergantys širdies nepakankamumu, vartoja rusmenės preparatus, gali būti naudojamas tinkamas magnio druskų papildymas, kad mažas magnio kiekis nepadidintų rusmenės toksiškumo. Kliniškai magnio druskos dažnai yra veiksmingos gydant tachikardiją.
(5) Geriamasis magnio sulfatas retai absorbuojamas žarnyne, todėl jo negalima naudoti. Tačiau geriamasis magnio sulfatas turi gerą katarsio funkciją, todėl magnio sulfatas dar vadinamas Epsom druska. Kai geriamasis magnio sulfato tirpalas pasiekia žarnyno ertmę, jis turi tam tikrą osmosinį slėgį, todėl žarnyno vanduo nėra absorbuojamas žarnyno sienelėse. Žarnyne lieka daug vandens, kuris gali mechaniškai paskatinti žarnyno peristaltiką tuštintis. Todėl magnio sulfatu galima gydyti vidurių užkietėjimą ir nenormalią fermentaciją žarnyne; naudojant kartu su vabzdžių repelentu, žarnyno kirminai gali būti lengvai pašalinti. Kiekvieną kartą ištirpinkite 5-20 gramų magnio sulfato 100-400 ml šilto virinto vandens ir gerkite vieną kartą ryte. Koncentracija nėra lengva būti per didelė, geriau 5%, kitaip tuštinimasis bus atidėtas.
(6) Magnio sulfatas gali stimuliuoti dvylikapirštės žarnos gleivinę, refleksiškai atpalaiduoti bendrojo tulžies latako sfinkterį ir susitraukti tulžies pūslę, taip skatinant tulžies pūslės ištuštinimą ir tulžies pūslei. Galima vartoti cholecistitui ir tulžies akmenligei gydyti, po 2–5 gramus kiekvieną kartą, 3 kartus per dieną, gerti prieš valgį arba tarp valgių. 50% magnio sulfatas skiedžiamas iki 33% (didelė koncentracija), 5 ml Tid.
(7)Magnio sulfatasgali būti naudojamas virškinimo trakto vaizdavimui.
(8) Priešuždegiminis ir patinimą mažinantis: 50% šio produkto tirpalas tepamas ant pažeistos vietos išoriniam naudojimui, kuris turi priešuždegiminį ir patinimą mažinantį poveikį.
Išorinis magnio sulfato miltelių naudojimas gali sumažinti patinimą ir yra naudojamas patinimui gydyti po galūnių traumų ir padeda pagerinti šiurkščią odą.
Magnio sulfatas lengvai tirpsta vandenyje ir nėra absorbuojamas per burną. Vandeniniame tirpale esantys magnio jonai ir sulfato jonai nėra lengvai pasisavinami žarnyno sienelių, todėl žarnyne didėja osmosinis slėgis, o organizmo skystyje esantis vanduo juda į žarnyno ertmę, todėl padidėja žarnyno ertmės tūris. Žarnyno sienelė plečiasi, taip stimuliuodama aferentines nervų galūnes žarnyno sienelėje ir refleksiškai padidindama žarnyno judrumą bei katarsį. Jo poveikis yra visiems žarnyno segmentams, todėl poveikis yra greitas ir stiprus. Naudojamas kaip katarsio ir dvylikapirštės žarnos drenažo priemonė.
Magnio sulfatasInjekcijos į veną ir injekcijos į raumenis dažniausiai naudojamos prieštraukuliniams vaistams. Tai gali sukelti kraujagyslių išsiplėtimą ir sumažinti kraujospūdį. Dėl centrinio slopinančio magnio sulfato poveikio, skeleto raumenų atsipalaidavimo ir hipotenzinio poveikio jis daugiausia naudojamas kliniškai, siekiant palengvinti eklampsiją ir stabligę. Kiti traukuliai taip pat naudojami hipertenzinei krizei gydyti. Jis taip pat naudojamas bario druskos detoksikacijai.